Iskanje prave lokacije za snemanje

Iskanje prave lokacije za snemanje

Iskanje in izbira prave lokacije pred začetkom snemanja sta prva koraka pri doseganju videza in estetike, ki ju želite imeti v svojem končnem izdelku.

Preden se sploh odpravite ven in začnete z iskanjem potencialno primernih lokacij, boste morali nekaj stvari premisliti. Najprej, kakšno zgodbo naj bi vaše fotografije pripovedovale? Bi radi z njimi vzbujali romantične občutke, morda slavili lepote narave? Zožitev tematike, ki jo nameravate poudariti s svojimi fotografijami, vam bo zelo olajšala izbor primerne lokacije. Ko poznate odgovora na ti vprašanji, lahko začnete z iskanjem najbolj primerne lokacije za snemanje.

Časovno načrtovanje

Če se snemanje odvija pozno popoldne, ne iščite lokacij v jutranjem času. Razlog je v tem, da zaradi spremembe sončne svetlobe, lokacije takrat zgledajo povsem drugače. Lokacije raje iščite v tistem delu dneva, ko bo tudi potekalo snemanje. Tako boste imeli najboljšo predstavo o dejanskem izgledu prostora. Pri načrtovanju ne pozabite na dejavnike kot so promet, glasnost okolice in pogostost padavin, saj tudi ti dejavniki lahko vplivajo na kvaliteto kadrov.

Svetlobni pogoji

Pri snemanju na prostem si zapomnite, ali pa kar zapišite, kateri deli lokacije so povsem ali le delno osvetljeni osvetljeni in kateri so osenčeni. Ti pogoji se bodo tekom dneva seveda spreminjali, odvisno od vremenskih razmer. Morda vas bo to presenetilo, ampak z vidika vremenskih razmer so za snemanje zelo primerni oblačni dnevi. Svetlobni pogoji so takrat bolj konsistentni kot med sončnimi dnevi, zlasti kadar gre snemanje obrazov.

 

Snemalni pripomočki in druga oprema

Pomemben je dostop do električne energije na lokaciji.  Potrebujemo jo za polnjenje kamer, luči in druge opreme. Prepričati se moramo, da ima prostor s tega vidika tisto, kar potrebujemo. Tudi, če je dovolj električnih vtičnic, je večina avdio in video opreme občutljiva na električna nihanja. Na to lahko vplivajo tudi nevihte in udari strel. Za povsem nemoteno delo je s tega vidika pomembna prenapetostna zaščita, ali pa sistem za neprekinjeno napajanje.

 

Okolje

Okolica, zlasti v zunanjih, naravnih pogojih, lahko zelo vpliva na snemanje. Npr. snemanje blizu morske vode lahko povzroči vlago in nanos soli na leče objektivov. Nezaželjena posledica so lahko kapljice vode na snemalnih lučeh, itd… Ko snemalno opremo premikamo iz hladnega v toplejše okolje, se spremeni količina vlage v zraku, kar lahko vpliva na spominske kartice. Zaščitna oprema pred takimi pogoji so lahko posebni dežniki ali pa druga zaščitna oprema pred kondenzacijo in vdorom soli ter drugimi škodljivimi naravnimi delci.

Prostorske posebnosti

Pri prostorskih posebnostih skušajte najti odgovore na naslednja vprašanja: Ali imate dovolj prostora, da pripravite vse kar je potrebno? Ali je lokacija dovolj velika za fotografiranje iz različnih zornih kotov? Ali lahko zlahka dostopate do svojega vozila, da med snemanjem menjate opremo in snemalne pripomočke? Ali je dovolj parkirnih prostorov za vse, ki so del tega projekta? In tako naprej…

Načrt za nujne primere

Zelo prav pridejo dodatne spominske kartice, rezervne leče, baterije in luči. Pomemben je tudi dober dostop do mobilnega omrežja. Tudi dostop do sanitarij ter dostop do hrane in pijače. Še kako prav tudi pride, če je blizu naše lokacije primerna tehnična trgovina, za primer, če se nam kaj pokvari na snemalni opremi ali pa je treba v hipu priskrbeti npr. novo vazo.

Pridobitev dovoljenj

Snemanje lahko poteka na javni ali na zasebni lokaciji. V vsakem primeru so lahko potrebna pisna dovoljenja, preden se delo začne. Če za dovoljenja ni poskrbljeno, je rezultat tega lahko tudi prisilna odstranitev osebja in opreme z lokacije. Da ne pride do teh nevšečnosti, vnaprej načrtujte in se prepričajte, če so uradna dovoljenja za fotografiranje potrebna.

Opravite testno snemanje

Prinesite opremo na lokacijo, ter naredite nekaj testnih fotografij in nekaj videov. Preglejte jih preden se dejansko snemanje začne. To vam bo dalo ves potreben vpogled v nadaljno delo na lokaciji.

S tem majhnim, a pomembnim dejanjem se boste najlažje pripravili na urejanje svetlobnih pogojev, senčenja in drugih snemalnih lastnosti na lokaciji.

 

Related posts

Kako deluje Pioka?

...

Continue reading