Kako lahko vaša nepremičnina postane filmski junak?

Kako lahko vaša nepremičnina postane filmski junak?

Ali želite oddati svojo nepremičnino za filmsko snemanje? S tem je veliko dela, a nagrada je lahko vredna.

Ni vam treba dajati svojega doma v najem za daljši čas, da bi s tem nekaj zaslužili. Lastniki domov lahko služite tudi tako, da svoj dom oddate filmskim, televizijskim in fotografskim ekipam.

Kakšno vlogo ima lokacija v scenariju? Če v filmskem scenariju piše, da je hiša minimalistično opremljena, potem bodo za snemanje potrebovali tako hišo. Če je za film potrebna morda manj urejena hiša, potem bodo potrebovali tako hišo. Filmski in televizijski projekti so raznoliki, prav tako izbira lokacij.

Kaj producenti iščejo v filmski lokaciji?

Televizijske oddaje, filmi, oglasi ter ostale vrste produkcij uporabljajo iskalce lokacij, ki najdejo najbolj primerno lokacijo za potrebe scenarija. Za potrebe snemanj se iščejo vse vrste domov – najbolj iskani so družinski domovi ali pa tisti s posebnimi arhitekturnimi elementi. Lokacije navzven kažejo specifične lastnosti, zato je vsaka lokacija nekoliko posebna.

Kako se prepričate, če je vaša lokacija prava?

Zelo pogosto so priljubljeni domovi, ki kažejo neke specifične nacionalne lastnosti, odvisno od države in kulture, kjer se snemanje dogaja. Prav tako so pogosto priljubljene lokacije, ki imajo zgodovinske specifike in so primerne za snemanje filmskih vsebin iz preteklih obdobij. Za snemanje je zelo primerno, celo nujno, če je na specifični lokaciji veliko oken, naravne svetlobe. Prav pridejo tudi velike sobe, ki lahko gostijo filmske ekipe in filmsko opremo. V velikih prostorih se tudi lažje posname želene prizore. Iskalci lokacij na splošno iščejo večje prostore. Pomembna jim je tudi okolica lokacije, npr. število parkirnih prostorov. Pri snemanju so pozorni tudi na zvočno obremenjenost okolice. Iskalci lokacij se bodo morda raje izognili lokaciji zraven avtoceste, zaradi vpliva hrupa predvsem takrat, ko se snema zvok.

Zelo pomembno je tudi parkiranje okrog lokacije. Filmske in televizijske ekipe začnejo z delom že zelo zgodaj in različni ljudje iz ekipe prihajajo na lokacijo po potrebi scenarija, torej po različni časovnici. Snemanje televizijskih oglasov lahko pri manjših ekipah (do 15 ljudi) zahteva 6-10 parkirnih mest, pri večjih pa lahko tudi za več tovornjakov, par kombiniranih vozil in še osebnih vozil.

 

Kako registrirati svojo nepremičnino za snemanje?

Prvi korak: Registracija lokacije
Svojo lokacijo registrirajte na spletni strani www.pioka.si. Priložite fotografije lokacije, ki naj bodo posnete s širokokotnim objektivom. Fotografije naj bodo posnete na način, kot se fotografirajo arhitekturni objeki. Zelo priporočljivo je, da si za ta namen najamete fotografa, saj bodo vaše fotografije pustile prvi vtis na snemalno ekipo. Poslikajte vse, od bazena do detajlov, predvsem pa notranjost in tudi zunanjost lokacije. Pomembni so vsi dostopi. Lahko se zgodi, da se bo na vaši lokaciji snemala notranjost, za zunanjost pa bo ekipa najela drugo lokacijo.

Drugi korak: Pregled nepremičnine.
Če je lokacija primerna, jo bomo pregledali in se dogovorili o naslednjih korakih, da se lokacija lahko objavi.

Tretji korak: Dogovor. Kaj so vaša in kaj pričakovanja produkcije?
Če je vaša lokacija izbrana, se sklene dogovor med vami in snemalno ekipo. Ta dogovor ščiti interese tako lastnika lokacije, kot lastnika produkcijskega podjetja. V pogodbi bo pisalo, da ima produkcijsko podjetje nemoten dostop do določene lokacije. V lasti produkcije bodo fotografije in posnetki, ki se nanašajo na to lokacijo, posneti na določen dan. Opredeljen bo tudi način vračila ob povzročitvi morebitne škode s strani produkcijskega podjetja.

Pomembno:

  • Produkcijska ekipa mora imeti dovoljen dostop do vaše lokacije.
  • Zadrževanje lastnika na lokaciji zaradi nemotenega dela v času snemanja ni dovoljeno.
  • Lastnikove interese na dan smenanja na lokaciji zastopa Pioka.
  • Vsi posnetki, ki so ponseti na vaši lokaciji so last produkcije.
  • V dogovou je opredeljen način plačila in višina uporabnine.
  • Produkcija je odgovorna za nastalo morebitno škodo, ki se zgodi na lokaciji med uporabo.
  • Lastnik mora spoštovati dogovor o molčečnosti do objave oglasa.

Četrti korak: Snemanje.
Ko je vaš dom izbran, lahko pričakujete celodnevno uporabo doma. Standarni snemalni dan traja okrog 12 ur + dodatna ura za pospravljanje snemalne tehnike. Med tem časom je prisoten zastopnik lokacije ali lokacijski manager, ki skrbi za nemoteno delo ekipe in hkrati ščiti interese lastnika. Tudi glede morebitne škode se boste dogovarjali z lokacijskim managerjem. Cilj je, da ima tako lastnik lokacije kot snemalna ekipa dobro izkušnjo.

Peti korak: Plačilo.
Plačilo je odvisno od tega, ali gre za fotografiranje, za snemanje oglasa ali pa za snemanje filma oziroma serije. Praviloma je dnevno plačilo najvišje kadar se na lokaciji snema in najnižje, če se izvede fotografiranje.

Šesti korak: Dnevi priprav.
To so dnevi, ko filmska ekipa dostopa do lokacije, vendar v njej ne snema. Dnevi priprav so dnevi preden se snemanje začne. Pred snemanjem sledi ogled nepremičnine z lokacijskim managerjem, s producentom, scenografom, lučkarjem, režiserjem in direktorjem fotografije. Preverili bodo, ali je lokacija primerna za snemanje: dostop do elektro omarice, kje so vtičnice, ali imate kakšne samodejno vklopljive naprave, je dovolj prostora za kadre, so kakšni moteči elementi, ki jih je treba odstraniti, je kje v bližini morebiten hrup (železnice, otroško igrišče …), je na lokaciji dovolj parkirišč, ali so sosedje obveščeni, kje bo ekipa za ličenje, prostor za preoblačenje igralcev …

Sedmi korak: Po snemanju.
Po snemanju sledi čiščenje prostorov, saj mora biti lokacija predana nazaj lastniku v stanju, kot ga je ekipa prejela. Kljub temu pred snemanjem odnesite vse vrednejše predmete oziroma predmete, ki vam veliko pomenijo. Zavedajte se, da bo ekipa določene vaši stvari uporabila pri snemanju – tudi zaradi tega je najela vašo lokacijo in ne studio. Nekatere stvari lahko ne bodo na istem mestu. Pričakujte, da se oprema na lokaciji premika. Določite katero stranišče lahko ekipa uporablja in v katere prostore se ne sme vstopati.

Naslednjih 24 ur je čas, da se lokacija pregleda in fotografira morebitna nastala škoda.

Cilj je, da imate dobro izkušnjo, zato da boste svojo lokacijo z zaupanjem oddali še kdaj.

Svojo lokacijo registrirajte tukaj.

 

 

Related posts

Nasveti za snemanje iz zraka

  Razvijte občutek za pilotiranje / Uporabljajte zmogljive kamere / GoPro /...

Continue reading

Kako deluje Pioka?

...

Continue reading

Iskanje prave lokacije za snemanje

Iskanje in izbira prave lokacije pred začetkom snemanja sta prva koraka pri doseganju videza in...

Continue reading

Join The Discussion